YAŞAM

Eğitim

Eğitim

Yaprak Özer, İÇERİK FABRİKASI’NI kurarak gene bir ileri atılım yaptı, kutluyor ve başarılar diliyorum.

Düşünce ve Madde üretemeyen Bireyler ve Toplumlar ya tükenirler ya da üretenlerin Irgatı-İşçisi olurlar.

Üretebilmek için de, üretileni anlayıp doğru kullanabilmek için de insanlar bilgili, bilinçli olmalılar, bu da ancak Eğitimle sağlanabilir. İçerik Fabrikası’na Eğitim konusuyla katılmak istedim.

Eskiler, ‘’Zarfa değil, Mazrufa bak’’ derken, İÇERİĞİN görünümden daha önemli olduğunu vurgulamışlardır. Dış görünümün ilgi çekme özelliğini göz ardı etmeden, eskilerin bu sözüne ben de katılıyorum.

İşlem görmemiş madde hamdır, çiğdir, kabadır, dayanıksızdır, arzu edilen yere oturtulamaz, arzu edilen sonuç alınamaz. Terbiye etmek, dövmek, yoğurmak, şekillendirmek, yönlendirmek maddeye arzu edilen niteliği kazandırmak için yapılan işlemlerdir.

Doğuşta İnsan Beyni de Ham bir cevherdir, zaman içinde yaradılış özelliğiyle ve dış etkenlerle kendini geliştirerek, Paha Biçilmez bir Cevher olur. İnsan beyninin gelişmesinde, doğal çevre de etkili olmakla beraber, en önemli dış etken Eğitimdir.

Bütün Güzelliklerin, İyiliklerin, Dürüstlüklerin, İnsani Davranışların, Çağdaşlığın, Güçlenmenin, Özgürleşmenin kaynağı EĞİTİMDİR…

Bütün, Çirkinliklerin, Kötülüklerin, Sahtekarlıkların, İnsanlık Dışı Davranışların, Geri kalmışlığın, Köle-Esir olmanın kaynağı da EĞİTİMDİR…

Bir kavramın bu kadar zıt sonuçları olabilir mi? Tabii ki, olamaz, olmamalıdır. Ancak insan öyle bir yaratık ki, bütün değerleri toplum yararına kullandığı gibi kişisel çıkarları doğrultusunda da kullanmakta hiç tereddüt etmemiştir. Eğitimin ürettiği zıt sonuçlar verilen eğitimin amacından kaynaklanmaktadır. Yiyeceklerin asıl amacı beslenme ve zevk almadır ama yiyecek insanı zehirlemek de için çok kullanılmıştır. Kutsal değerler, Din-İnanç, bile çıkar amaçlı çok kullanılmıştır, halen de kullanılmaktadır.

Eğitimi silip atmak da, koşulsuz benimseyip bel bağlamak da çok yanlış olur. Eğitimi doğru anlamak, İçeriğini, Sürecini, Şeklini belirlemekte çok hassas, çok dikkatli olmak gerekir.

Doğru Eğitim… Yanlış Eğitim…  Çağdaş Eğitim… Tutucu / Gerici Eğitim…

İnsanı bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye, özgür iradesiyle hareket etmesini sağlamaya yönelik eğitim…

İnsanın beynini yıkayıp, kendi amacına uygun kullanmaya yönelik eğitim…

İnsanların uyanıp gerçekleri görmesini engellemek için, eğitimsiz bırakmaya yönelik çabalar da bir eğitimdir…

Doğru Eğitimin Hedefi;

-İnsanları, bilgilendirmek, kendisini, yakın çevresini, yaşanılan çağı tanımasını sağlamak.

-İnsana, kendisine ezberletilenleri değil, bilerek, düşünerek, değerlendirerek, aklının gösterdiğini yapma yeteneği kazandırmak.

-İnsana, özgür iradesiyle karar verme ve kararını azimle uygulama yeteneği kazandırmak…

-İnsana, kendi haklarını koruma gücü kazandırırken, tüm insanların haklarına saygılı olma anlayışı sağlamak…

-İlkeli olma, ilkelerine bağlı kalma anlayışı sağlamak.

-İnsanı, demokrat / uzlaşmacı / paylaşımcı / katılımcı / toplumsal zaruretleri kabullenme anlayışıyla donatmak…

Yanlış eğitim, ya bilgisizlikten, ya da, kasıtlı olarak, insanları uyutmak amacıyla söylenen yalanlardan kaynaklanır.

Allah’ın insana en büyük lütfu olan AKLI kullanmamak İnsanın en büyük Hatası, en büyük Ayıbıdır.

Tek tip düşünce olmaz… En doğru düşünce olmaz… Eksik, yanlış düşünceler de olacaktır… İnsanların seçimlerine saygı duyarak, farklı düşünceleri doğru yöntemlerle ortak değerler içinde rıza ile birleştirmek AKILLI İnsanların harcıdır… Bunu başaramayanların başka şeyleri istemeye hakkı olmamalı.

Toplumsal bütünlük, toplumsal güvenlik şarttır, ancak bu nitelikler farklı düşünce ve inançları yok sayarak veya onları ötekileştirerek gerçekleştirilemez. Farklılıkları anlatarak, eksikleri, yanlışları gösterip, ikna ederek uzlaşarak birleştirmek gerekir.

Eğitim alanında yapılan en büyük hatalardan birisi, Kızların-Kadınların Eğitimsiz Bırakılmasıdır. Bu da yetmezmiş gibi, en büyük ayıp kızların-kadınların HURAFELERLE eğitilmesidir. Kadına verilen eğitim erkeğe verilen eğitimden daha nitelikli olmalı, en azından eşit olmalıdır, çünkü, ÇOCUĞU ilk eğiten, temel eğitimi veren ANNEDİR. Kadını eğitimsiz bırakmak veya karanlık düşüncelerle eğitmek İNSANLIK SUÇUDUR…

EĞİTİM, bugünü güvenceye alan, geleceği bilinçli olarak planlayabilen insan yetiştiriyorsa doğru eğitimdir…

İçerik Fabrikası”nın bu doğrultuda çok başarılı olacağına inanıyorum.

Cemil Özer